Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος “Φωστήρ” ιδρύθηκε το 1926 στην τότε περιοχή των Νέων Σφαγείων, ιδιοκτήτης τους ο Εμμανουήλ Μπενάκης του κατοπινού δήμου Ταύρου, από κατοίκους στην πλειοψηφία τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ο Φωστήρας έχει αγωνισθεί 7 φορές στην Α΄ Εθνική Κατηγορία και έχει έδρα το Δημοτικό Γήπεδο Ταύρου «Σπύρος Γιαλαμπίδης».

 

Ίδρυση – τα πρώτα χρόνια

Το 1926 νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι πρόσφυγες της περιοχής των Νέων Σφαγείων αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Μεταξύ άλλων ήταν οι: Σπ.Γιαλαμπίδη Γ. Βάβουλας, Θ. Βαφειάδης, Χ. Ε. Αποστολίδης, Βαφειάδης, Ι. Μαυρόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Παναγ.Παπαδόπουλος, Γ. Αξαρλής, Στ. Μοσχίδης, Χρ. Χατζόπουλος, Γ. Ζαρίφης κ.ά. Γενικός αρχηγός και κινητήριος μοχλός του συλλόγου υπήρξε ο Γ. Βάβουλας, στον οποίο οφείλεται η ραγδαία ανάπτυξή του και η καθιερώσή του ως βασικού αθλητικού σωματείου της συνοικίας. Εμπνευστής του ονόματος της ομάδας ήταν Χρ. Χατζόπουλος από την Κωνσταντινούπολη. Ίσως εμπνεύστηκε το όνομα, από την ομώνυμη ομάδα Φωστήρ που υπήρχε στην Πόλη τη σεζόν 1923-24.[1] Χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κίτρινο και το μαύρο, που ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου. Αρχικό έμβλημα του συλλόγου ήταν ο φοίνικας που αργότερα καταργήθηκε, διότι συνδέθηκε με τη χούντα του 1967.

Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου που αναφέρεται έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1927 με αντίπαλο τον Ατρόμητο Νεαπόλεως (Εξαρχείων) και έληξε 2-2. Αναφέρεται σχετικά:

“Εις το παρά τα Σφαγεία γήπεδον συνηντήθησαν αι ομάδες Ατρόμητος (Νεαπόλεως) και Φωστήρ (Σφαγείων). Μετά ένα ωραίον αγώνα ανεδείχθησαν ισόπαλοι με τέρματα 2-2. Εκ του Ατρομήτου διεκρίθησαν οι παίκται: κ. Τζονάκης, Καμπουρόπουλος, Γ. Αγγελάτος και Α. Μελανίτης εκ δε του Φωστήρος οι Βάφουλας και Μαρκόπουλος.”

Αρχικά δεν υπήρχε Δ.Σ., οι παίκτες αποτελούσαν και τη διοίκηση. Αργότερα δημιουργήθηκε Δ.Σ. και πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Χαρ. Βαφειάδης από το 1927 ως τον Ιανουάριο του 1930. Επί των ημερών του ο σύλλογος έγινε μέλος της Ε.Π.Σ. Αθηνών και τη σεζόν 1930-31 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αθηνών. Την εποχή αυτή είχε περίπου 150 μέλη. Τον Βαφειάδη διαδέχτηκε στην προεδρία του συλλόγου ο Φ. Κατσίνας.

Ως το 1930 έδινε μόνο φιλικά παιχνίδια. Την πρώτη ομάδα του Φωστήρα, η οποία διατηρήθηκε σχεδόν η ίδια ως το 1930, αποτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές: Σ. Λαδονικόλας, Ζαρίδης, Ι. Μαυρόπουλος, Οδ. Χριστοφίδης, Θ. Βαφειάδης, Γ. Αξαρλής, Σ. Ξανθόπουλος, Π. Παπαδόπουλος, Σ. Μοσχίδης, Θ. Βαφειάδης, Χαλβάς, Σαριγκούλης, Σ. Διαμαντόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Γ. Περιβολαράκης. Το 1930 είχε προπονητή τον Πασχαλίδη.

Η ομάδα αυτή σταδιακά δημιούργησε σπουδαία φήμη καθώς ως το 1930 παρέμεινε αήττητη σε αγώνες με ανεπίσημους συλλόγους. Άρχισε να προσκαλείται και σε κοντινές περιοχές, όπως στη Χαλκίδα (όπου νίκησε τον πρωταθλητή της πόλης Ολυμπιακό με 4-3), στη Σαλαμίνα (όπου συνέτριψε την τοπική Ένωση Σαλαμίνας με 5-0) κ.ά. Το 1928 τερμάτισε στη 2η θέση σε τουρνουά ανεξαρτήτων μεταξύ 24 σωματείων. Ως το καλοκαίρι του 1930 που εντάχθηκε στην ΕΠΣΑ είχε πετύχει 32 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόνο μία ήττα και είχε διαφορά 119-26 γκολ. Σε ορισμένες νίκες του πέτυχε εντυπωσιακά

 

Στην ΕΠΣΑ – οι πρώτες επιτυχίες

Ο Φωστήρ εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Αθηνών από τη σεζόν 1930-31. Στα προπολεμικά χρόνια έδινε αγώνες με τα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία των Αθηνών και από τη Γ΄ κατηγορία ανέβηκε στη Β΄ την τελευταία προπολεμική σεζόν 1940-41 που διακόπηκε λόγω του πολέμου. Άρχισε να δημιουργεί το θρύλο του στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν εντάχθηκε εξαρχής στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, όπου αγωνίστηκε συνεχώς όλη τη δεκαετία 1950-1960 με επιτυχία, με αντιπάλους την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλωνα, τον Πανιώνιο, το Αιγάλεω, τον Αθηναϊκό, τον Ατρόμητο Περιστερίου κλπ.

Οι καλύτερες σεζόν του στην Α΄ ΕΠΣΑ ήταν:

 • 1945-46: 4ος με 36 βαθμούς, μόλις δύο πίσω από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και το δευτεραθλητή Αστέρα και έναν από τον τριταθλητή Παναθηναϊκό, στο πιο συναρπαστικό ίσως πρωτάθλημα στην ιστορία της ΕΠΣΑ
 • 1948-49: 3ος με 36 β., πέντε πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και τρεις πίσω από τον Πανιώνιο
 • 1951-52: 4ος με 19 β.
 • 1955-56: 2ος με 29 β. Ήταν η καλύτερη σεζόν στην ιστορία του. Προκρίθηκε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος 1955-56, όπου αγωνίστηκε στο Β΄ όμιλο (κεντρικό) και τερμάτισε 4ος σε 5 ομάδες.

Σημαντική παρουσία είχε και στο Κύπελλο Ελλάδος, όπου έφτασε τέσσερις φορές ως τα προημιτελικά:

Στην Α΄ Εθνική

Στο πρώτο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, το 1959-60, δεν κατάφερε να πάρει μέρος. Αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική, πήρε το πρωτάθλημα του ομίλου του και κέρδισε την άνοδο.

Ακολούθησαν τρεις σεζόν στην Α΄ Εθνική. Τις δύο πρώτες (1960-611961-62) τερμάτισε στην 9η θέση. Όμως, την τρίτη χρονιά (1962-63) υποβιβάστηκε.

 • Σύνθεση 1960-61: Γιάννης Αδαμίδης, Δημήτρης Αιδινιώτης, Αναστάσιος Ανδρέου, Γιάννης Αρσενιάδης, Παράσχος Βαγιάννης, Παναγιώτης Βεντούρης, Νίκος Βολίκας, Δημήτρης Γεωργαλάς, Βαγγέλης Γιάκαλος, Γιώργος Δεϊμέζης, Νίκος Καββαδίας, Αναστάσιος Καπάνταης, Χαράλαμπος Κενάνογλου, Αντώνης Κοντοπαντελής, Γιώργος Κρεμμύδας, Γιώργος Λιόλιος, Λογοθέτης, Κώστας Μαστρογιαννόπουλος, Βαγγέλης Παυλίδης, Συρίγος, Μιχάλης Φραντζεσκάκης και Χαράλαμπος Χατζηδήμου.

Στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε ξανά τη σεζόν 1970-71. Παρέμεινε τέσσερις σεζόν αλλά κάθε χρόνο κινδύνευε με υποβιβασμό. Τερμάτιζε πάντα μεταξύ της 12ης και της 14ης θέσης. Τελικά το 1973-74 υποβιβάστηκε ξανά. Στο διάστημα που παρέμεινε στην Α΄ Εθνική συνέχισε να επιβεβαιώνει τη φήμη του ως “Φονέα των γιγάντων” νικώντας μεταξύ άλλων τον Ολυμπιακό με 3-1. Όμως, από τον Ολυμπιακό γνώρισε και την ήττα με το μεγαλύτερο σκορ που έχει σημειωθεί στην Α΄ Εθνική, 11-0. Η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Φωστήρα σημειώθηκε την περίοδο 1969-70 στη Β΄ Εθνική εναντίον της Θήβας με 10-0 και 7 γκολ του Ρεμούνδου.

 

Νεότερα χρόνια

Μετά το νέο υποβιβασμό, η πορεία της ομάδας υπήρξε καθοδική. Για αρκετά χρόνια αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική, επί τέσσερις περιόδους μεταξύ 1983 και 1987 στη Γ΄ και ακολούθως στη Δ΄.

Το καλοκαίρι του 2009, παρότι είχε καταλάβει την 4η θέση στο Νότιου Όμιλο της Γ΄ Εθνικής, υποβιβάστηκε λόγω οικονομικών χρεών στη Δ΄, όπου και παρέμεινε επί τριετία. Το 2012 επανήλθε στη Φούτμπολ Λιγκ 2 και την επόμενη χρονιά στη Φούτμπολ Λιγκ, για πρώτη φορά έπειτα από 30 αγωνιστικές περιόδους.

 

Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας

Τη δεκαετία του ’70 πέτυχε την καλύτερη διάκριση της ιστορίας του στο Κύπελλο Ελλάδος. Το 1976-77 με προπονητή τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ έφτασε ως τα ημιτελικά.

 • Στον α΄ γύρο απέκλεισε εκτός έδρας τον Πανδραμαϊκό με 1-0 με γκολ του Κοτσάνου με κεφαλιά.
 • Στους 32 απέκλεισε τον ΟΦΗ με 2-1, με δύο γκολ του Κοτσάνου.
 • Στους 16 απέκλεισε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1 με γκολ του Μπάκη και του Κοτσάνου.
 • Στον προημιτελικό απέκλεισε την Αναγέννηση Επανωμής εκτός έδρας με 3-2 στην παράταση, με γκολ των Γεωργιάδη, Μπάκη, Καρρά
 • Στον ημιτελικό αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ με 0-4 στην Τούμπα. Στο τέλος του αγώνα ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ Μπίλι Μπίνγκαμ και όλοι οι ποδοσφαιριστές του δικεφάλου, με πρώτους τους Κούδα, Σαράφη, Φουντουκίδη, Αποστολίδη, Παρίδη, Φορτούλα, Γούναρη, Αναστασιάδη, Ασλανίδη, στάθηκαν μπροστά στη φυσούνα και καταχειροκρότησαν το Φωστήρα για το μεγάλο άθλο του να φθάσει στους 4 του Κυπέλλου.

Άλλες δυο φορές έφτασε ως τα προημιτελικά:

 • 1975-76: απέκλεισε τον Απόλλωνα (0-0, 6-5 στα πέναλτι) και τη Δόξα (2-1) και αποκλείστηκε από την ΑΕΚ (0-1).
 • 1978-79: απέκλεισε τον Ιωνικό (2-0), τη Ρόδο (2-1 στην παράταση) και τη Δόξα (0-0, 3-1 στα πέναλτι) για να αποκλειστεί στην παράταση από τον Ολυμπιακό (2-2 στο γήπεδο του Ταύρου και 2-3 στον επαναληπτικό του Καραϊσκάκης). Προπονητή είχε τον Κώστα Λινοξυλάκη και πρόεδρο τον Τάκη Κονδύλη.